Emily Dickinson
Emily Dickinson
Emily Dickinson
    (1830-1886)
  • Emri i Vërtetë:
  • Emily Elizabeth Dickinson:
  • Vendlindja:
  • Amherst, Massachusetts U.S.A.
{{ risposta }}
Mesatarja:  {{ nStars }} / Votuan:  {{ nVotes }}


Emily Dickinson është poete dhe autore/publiciste e huaj. Emily Elizabeth Dickinson ishte një poete amerikane. E lindur në Amherst, Massachusetts, në një familje të suksesshme me lidhje të forta komunitare, ajo jetoi një jetë më së shumti introvertuese dhe tërheqëse. Pasi ka studiuar në Akademinë Amherst për 7 vjet në rininë e saj, ajo kaloi një kohë të shkurtër në Seminarin Mount Holyoke para se të kthehej në shtëpinë e familjes së saj në Amherst. E konsideruar një e çuditshme nga vendasit, ajo u bë e njohur për prirjen e saj për veshje të bardha dhe ngurrimin e saj për të përshëndetur mysafirët. Shumica e miqësivë të saj ishin me korrespondencë. Por Dickinson ishte një poete e pangopur, më pak se një duzinë e gati 1800 poemave të saj u botuan gjatë jetës së saj. Puna që u botua gjatë jetës së saj zakonisht u ndryshua ndjeshëm nga botuesit për t'iu përshtatur rregullave tradicionale poetike të kohës. Poezitë e Dickinson janë unike për epokën në të cilën ajo shkroi; ato përmbajnë linja të shkurtra, zakonisht nuk kanë tituj dhe shpesh përdorin rimë të pjerrët si dhe kapitalizim dhe pikësim të pazakonta. Shumë nga poezitë e saj merren me tema të vdekjes dhe pavdekësisë, dy tema të përsëritura në letra për miqtë e saj. Megjithëse shumica e të njohurve të saj ndoshta ishin të vetëdijshëm për shkrimin e Diksonit, nuk ishte vetëm pas vdekjes së saj në 1886-kur Lavinia, motra më e vogël e Diksonit, zbuloi kopertinat e saj të poezive dhe gjerësia e punës së Diksonit u bë e dukshme. Mbledhja e saj e parë e poezisë u botua në 1890 nga të njohurit personal Thomas Wentworth Higginson dhe Mabel Loomis Todd, të cilët të dy redaktuan rëndë përmbajtjen. Një koleksion i plotë dhe kryesisht i pandryshuar i poezisë së saj u bë i disponueshëm për herë të parë në vitin 1955 kur studiuesi Thomas H. Johnson botoi Poezitë e Emily Dickinson. Pavarësisht disa rishikimeve të pafavorshme dhe disa skepticizmave gjatë fundit të shekullit të 19-të dhe fillimit të shekullit të 20-të, në lidhje me aftësitë letrare të Dickinson, Dickinson tani konsiderohet thuajse universalisht si një nga poetet më të rëndësishme amerikane.

» Dërgo Korrigjime »

» Poezitë »Komente 1