Honore De Balzak
Honore De Balzak
Honore De Balzak
    (1799-1850)
  • Vendlindja:
  • Tours Francë
{{ risposta }}
Mesatarja:  {{ nStars }} / Votuan:  {{ nVotes }}


Honore De Balzak është autor/publicist i huaj. Honoré de Balzac, lindur Honoré Balzac (Tours, 20 maj 1799 - Paris, 18 gusht 1850) ishte një shkrimtar francez, dramaturg, kritik letrar, eseist, gazetar dhe shtypës, i konsideruar ndër më të mëdhenjtë e tij koha, dhe gjithashtu mjeshtri kryesor i romanit realist francez të shekullit të 19-të. Një shkrimtar pjellor, ai ka zhvilluar një vepër monumentale: Komedia njerëzore, një cikël romanesh dhe tregimesh të shumta që synojnë të përshkruajnë në një mënyrë pothuajse shteruese shoqërinë franceze bashkëkohore me autorin ose, siç tha vetë autori disa herë, të "Konkurrojnë me statusin civil". Vërtetësia e kësaj vepre kolosale bëri që Friedrich Engels të deklarojë se ai mësoi më shumë nga Balzaku "reaksionar" sesa nga të gjithë ekonomistët [1]. Me një ndikim të madh (nga Flaubert te Zola, deri te Proust dhe Giono, vetëm për të qëndruar në Francë), puna e tij është përdorur gjithashtu për shumë filma dhe seriale televizive. Krateri Balzac, në sipërfaqen e Merkurit, u emërua pas Balzak.

Balzaku vinte nga një familje e klasës së mesme mjaft e pasur: babai i tij Bernard-François Balssa, me origjinë fshatare, kishte arritur një pozitë të shquar në administratën shtetërore dhe ishte martuar me Anne-Charlotte-Laure Sallambier (kur ai ishte 51 vjeç dhe ajo 19 vjeç), me të cilin më vonë ai pati katër fëmijë (Honoré, Laure, Laurence dhe Henri).

Djali i madh studioi në shkollë me konvikt, fillimisht në Vendome (1807-13) dhe në Tours (1814), pastaj në Paris, ku u zhvendos me familjen e tij në 1815, në rrethin Marais. I regjistruar në Fakultetin e Drejtësisë, ai punoi si skrib në zyrën noteriale të njëfarë Jules Janin, kur zbuloi thirrjen e tij letrare në moshën njëzet vjeç. Në një papafingo në rrethin e Arsenale, në numrin 9 të rrugës Lesdiguières, nga 1821 deri në 1829, pasi kishte provuar rrugën e teatrit me dramën me vargje Cromwell, ai shkroi vepra të trillimit popullor frymëzuar nga Walter Scott, me pseudonimet e Horace de Saint-Aubin, Lord R'hoone (anagram i Honoré) ose Viellerglé.

Testet e tij të para artistike nuk u vlerësuan shumë nga kritikët, aq sa Balzaku u kthye në aktivitete të tjera: ai u bë botues, shtypës dhe më në fund bleu një fonderi të llojit të shtypjes, por të gjitha këto ndërmarrje dolën të falimentuara, duke e futur atë në borxh.

Në 1822 ai takoi Louise-Antoinette-Laure Hinner, një grua të pjekur që do të qëndrojë pranë tij me dashuri deri në vdekjen e tij. Prania e gruas kishte një ndikim të madh tek autori, i cili u inkurajua nga ajo të vazhdonte të shkruante: në 1829 ai botoi romanin e tij të parë (Les Chouans) me emrin e tij, i cili i solli disa suksese.

Ndër përvojat e shumta të dashurisë me zonjat e aristokracisë, më e rëndësishmja ishte me Évelyne Hańska (1803-82), një konteshë polake e njohur në 1833, e cila luajti një rol të rëndësishëm në shkrimin e Eugenia Grandet dhe me të cilën u martua në 1850, pesë muaj më parë për të vdekur.

Duke filluar nga 1830 veprimtaria letrare e Balzakut u bë frenetike, aq sa në gjashtëmbëdhjetë vjet ai shkroi rreth nëntëdhjetë romane (në "Revue de Paris", në "Revue des Deux Mondes", por edhe në vëllime dhe botime gjithnjë e më të shumta, për të bërë mos llogaritni historitë e vazhdueshme, anekdotat, karikaturat dhe artikujt e kritikës letrare). Sukseset e tij të para në publik ishin La peau de chagrin (Lëkura e errët, 1831) dhe, tre vjet më vonë, Le Père Goriot (Papà Goriot, 1834).

Më 19 shkurt 1837 ai arriti në Milano, me sa duket për të shpëtuar nga kreditorët parizianë dhe ishte në gjendje të frekuentonte jetën milaneze për më shumë se një vit duke shkuar rregullisht në La Scala dhe duke u bërë një mysafir i përsëritur i Salotto Maffei. Ndalesa në qytetin italian ishte zyrtarisht për shkak të një çështjeje në lidhje me trashëgiminë që nëna e tij i kishte lënë, por fjalët e një letre drejtuar Konteshës Hańska duket se zbulojnë një arratisje nga ata që donin të mblidhnin shumën e madhe të borxheve të akumuluara në vitet e mëparshme: "J'ai plus de deux cent mille franga de Dettes" ("Kam më shumë se dyqind mijë franga në borxh"), ai i besoi gruas së tij të ardhshme.

Në Mars 1838 ai nisi nga Marseja për në Sardenjë, ku ëndërroi të kurorëzonte ambiciet për prosperitet ekonomik përmes shfrytëzimit të depozitave të braktisura në ishull nga Romakët e lashtë dhe nga sundimtarët lokalë mesjetarë. Bëma u tregua e kotë: vonë në kohë dhe joreale në mënyra. Por është gjatë lodhjes së udhëtimit në Sardenjë që, sipas historiografisë kritike ndërkombëtare më të akredituar, Balzaku koncepton komedinë e tij teatrale L'école des ménages.

Charles Baudelaire e quajti prozën e Balzakut "vizionar realizmi"; gjithashtu duket se termi "surréalisme", shpikur nga Guillaume Apollinaire, u frymëzua nga ajo këndvështrim i veçantë që karakterizon prodhimin e Balzakut.

Në 1842 Balzaku vendosi të organizojë punën e tij monumentale në një lloj hierarkie piramidale me titullin e La Comédie humain: në bazën e tij është grupi i studimeve të kostumeve të shekullit të 19-të, të ndara në Skena të jetës private, Skena të jetës provinciale, Skena nga jeta pariziane, politika, jeta ushtarake, jeta e vendit; atëherë është grupi i Studimeve Filozofike, dhe së fundmi grupi i planifikuar, por jo i realizuar i Studimeve Analitike. Ky është një projekt madhështor i analizës së jetës shoqërore dhe private në Francë në kohën e monarkisë borgjeze të Louis Philippe d'Orleans.

» Dërgo Korrigjime »

» Tekstet e Këngëve »Komente 0