Tema: Ese Për Politikën


Une Jam Nje Qytetar Evropian

Te jesh nje qytetar europian….
Te jesh qytetari i nje vendi nuk do te thote te banosh ne nje qytet te caktuar.Pas fjales qytetar qendrojne nje sere detyrimesh dhe pergjegjesish qe duhen permbushur dhe zbatuar,ne menyre qe termi qytetar te marre kuptim.Nje nga sfidat kryesore ne te cilen perballet sot politika dhe shteti shqiptar eshte perfshirja e Shqiperise ne bashkimin europian.Por rruga gjate ketij bashkimi nuk eshte e lehte,pasi nuk mud te kryhet vetem me arritjen e mireqenies materiale.Vendimet kryesore te BE-se jane te lidhura me jeten e perditshme dhe per kete arsye ato lidhen direkt pikerisht me ata,qytetaret.
Por cdo te thote te jesh nje qytetar europian?
Dihet se Europa perben sot ne fuqi boterore dhe si e tille ajo dhe qytetaret qe ajo mbart jane zhvilluar ne nje shkalle me te larte ne te gjitha fushat e jetes,si politike ashtu edhe ekonomike e sociale.Po pse ne shqiperi stabiliteti i ketyre te trejave eshte kaq i veshtire per tu arritur?Jemi pikerisht ne,banoret e ketij vendi,qytetaret e ketij shteti te mrekullueshem qe duhet te ndryshojme mentalitetin ne lidhje me zbatimin e rregullave,permbushjen e detyrimeve,rendesine e puneve vullnetare dhe respektimin mes njeri-tjetrit dhe mes kryetareve te shtetit.Mos te harrojme se termi qytetar te ben te gezosh te gjitha te drejtat dhe lirite individuale dhe per te fituar keto te drejta ne rast se cenohen duhet luftuar dhe duhet treguar vendosmeri.Vetem keshtu mund te quhemi qytetare te kompletuar.Shqiperia mund te behet pjese BE-se,por shqiptaret mund te mos arrijne te jete qytetare te denje europian.Pra ne jemi pjese e europees,territori yne ndodhet brenda saj dhe ne ndihemi kaq larg.Nje vend e bejne njerezit qe jetojne ne te.Duhet te zhdukim pesimizmin qe ka pushtuar rinine tone dhe te fillojme te mendojme se cfare duhet te ndryshojme per ta bere kete vend me te mire.Per te arritur kete duhet filluar nga fillimi,qe nga edukimi i brezave te rinj per punen,per dashurine per atdheun,per respektimin e te moshuarve,per ndihmen ndaj atyre qe kane veshtiresi,per punet pa pagese ne komunitetin ku jetojne etj etj.
Te jesh qytetar,por aktiv ama,nuk eshte e lehte,por gezimi qe do te marrim kur te shohim frytet e punes sone do te jete shperblimi me i madh.
Cdo njeri eshte qyetar i nje qyteti universal.Ne e duam atdheun tone por ndihemi dhe qytetare te Europes.Per te merituar keto emertime,duhet te kontribojme me te gjitha mundesite tona.

(Ese argumentuese, Klasa e 8-te, Mihal Grameno, Tirane)

- Ese nga Ibrahim Hoxha{{ risposta }}
Mesatarja:  {{ nStars }} / Votuan:  {{ nVotes }}


Komente 0