Më mbaj mend (për 1 muaj)

Ralph Waldo Emerson
(1803-1882)
  • Vendlindja:
  • Boston 
Nuk ka akoma asnjë votë

Ralph Waldo Emerson është autor/publicist i huaj. Ralph Waldo Emerson (Boston, 25 maj 1803 - Concord, 27 prill 1882) ishte një filozof, shkrimtar, eseist dhe poet amerikan. Ai ishte figura më me ndikim në lëvizjen transcendentaliste amerikane të shekullit XIX dhe frymëzuesi i pragmatizmit; ai konsiderohet një kampion i individualizmit dhe një kritik paraprak i presioneve për konformizëm që shoqëria ushtron mbi njerëzit; ai e përhapi mendimin e tij përmes eseve me ndikim dhe mbi 1500 leksione që dha në të gjithë Shtetet e Bashkuara.

Emerson lindi në Boston, Massachusetts, djali i një ministri të Kishës Unitare dhe nipi i pastorëve, duke u bërë vetë një ministër Unitar në 1829. Ai ndoqi doktrinën e zotërve të tij dhe formuloi konceptin e filozofisë së transcendentalizmit në esenë e tij 1836 Natyra. Në 1810, kur Emerson ishte tetë vjeç, babai i tij vdiq dhe ai u vendos nën kujdesin e nënës së tij dhe një teze babai dhe, pavarësisht nga kushtet e këqija të familjes, i riu Ralph, pasi kishte studiuar në Shkollën Latine në Boston, ishte akoma në gjendje të hynte në Kolegjin Harvard në 1818, ku u takua me Henry David Thoreau. Pas studimeve, ajo dha mësim për disa kohë në një shkollë vajzash në Boston, e drejtuar nga vëllai i saj William.

Fillimi i Revistave daton në vitin e tij të tretë të studimeve, hartimi i të cilave vazhdoi gjatë gjithë jetës së tij, dhe shënimet e të cilave përfaqësojnë burimin origjinal të shumicës së veprave të tij. Duke marrë përsipër shkollën, Emerson vazhdoi të merrej me të pa entuziazëm deri në 1825, në vend që të shprehte gëzimin e tij në një lirikë të famshme, Good-Bye, kur, në 1823, familja u transferua në Roxbury, afër Boston, në fshat që ai e donte. Në 1829 ai takoi tetëmbëdhjetë vjeçaren Ellen Louisa Tucker, tashmë e sëmurë nga tuberkulozi, ai ra në dashuri me të dhe u martua me të, por u la e ve në 1831. Pas një kursi tjetër studimi në Harvard Divinity School dhe disa muajsh të kaluar në Gjeorgji dhe Florida për arsye shëndetësore, Emerson përqafoi, në vazhdën e babait të tij, karrierën e një ministri të bashkuar të Kishës, por e braktisi atë shumë shpejt, si rezultat i mosmarrëveshja e tij për "detyrimin për të ushtruar një profesion të vjetëruar dhe, në një epokë problemesh serioze aktuale, duhet të mendojë vetëm për të adhuruar kufomat e paraardhësve tanë, me rite absurde, siç është administrimi i Kungimit".

Nga 1832 deri në 1833 Emerson bëri një udhëtim në Evropë. Këtu ai takoi Walter Savage Landor në Firence, Samuel Taylor Coleridge në Londër, William Wordsworth në Lakeland dhe Thomas Carlyle në Skoci; me këtë të fundit ai mbajti një korrespondencë deri në vdekjen e Carlyle në 1881. Në 1835 Emerson u martua me Lydia Jackson në martesën e dytë dhe u vendos në atë shtëpi në Concord nga e cila filloi përgatitjen dhe shkrimin e leksioneve të tij deri rreth vitit 1866, kur fakultetet e tij filluan të binin. Për të ky ishte momenti për të marrë lajtmotivin e poezisë së hershme Mirupafshim, botë krenare, me një poezi të quajtur Terminus për rastin.

Në 1836, Emerson botoi librin e tij të parë, Natyra, dhe themeloi, me intelektualë të tjerë, revistën The Dial, e cila do të shërbejë si një forum krahasimi për lëvizjen Transcendentalism dhe e cila, nga 1840 në 1842, do të drejtohet nga shkrimtarja Margaret Më e plotë. Gjatë atyre viteve ai nuk u kursye nga fatkeqësitë. Në 1842, vetëm pesë vjeç, djali i tij Waldo vdiq nga ethet e kuqe flakë. Në 1872 shtëpia e tij u shkatërrua nga një zjarr. Në ndërkohë, megjithatë, ai kishte vizituar Evropën dy herë më shumë, në 1847 dhe 1872. Ai vdiq nga pneumonia në Concord në 1882.

» Dërgo Korrigjime »

» Tekstet e Këngëve »

Komente

Asnjë Koment


Komente 0