Më mbaj mend (për 1 muaj)

Ronny Someck
  • Mosha:
  • 70 Vjeç
Nuk ka akoma asnjë votë

Ronny Someck është poet i huaj. Ronny Someck është një poet dhe autor izraelit, veprat e të cilit janë përkthyer në shumë gjuhë. Someck lindi në Bagdad dhe erdhi në Izrael si një fëmijë i ri. Ai studioi letërsi dhe filozofi hebreje në Universitetin e Tel Aviv dhe vizatim në Akninë e Arteve të Avniut. Ai ka punuar me bandat në rrugë, dhe aktualisht ligjëron letërsi dhe udhëheq seminare krijuese të shkrimit.

Ai është në vendin e 120-të në listën Kaltër dhe Bardhë për zgjedhjet legjislative të Izraelit për vitin 2020.

Someck ka botuar 11 vëllime me poezi dhe është autor i 2 librave për fëmijë së bashku me vajzën e tij Shirly (The Button Button and Monkey Tough, Monkey Bluff), që janë përkthyer në 41 gjuhë. Përzgjedhjet e poezive të tij janë shfaqur në përkthimin arabisht, frëngjisht (me poetin irakian në mërgim - A.K. El-Janabi), Katalonje, Shqip, Italisht, Maqedonisht, Kroatisht, Jude, Nepale, Hollandeze, Danisht, Spanjisht, Portugeze dhe Anglisht.

Ai është marrësi i mimit të Kryeministrit, Ymimi Yehuda Amichai për poezinë Hebraike, "poemmimi i poezisë së verës" në Mbrëmjet e Poezisë së Strugës, Maqedoni, 2005 dhe çmimin Hans Berghhuis për poezinë 2006 në Natën e Poezisë Ndërkombëtare të Maastricht, Hollandë.

Ai ka regjistruar tre disqe me muzikantin Elliott Sharp: Hakmarrja e fëmijës belbëzues, Linja e varfërisë dhe Një Histori e shkurtër e Vodka.

Në 1998 ai hapi një ekspozitë "Fabrika e Natyrës, dimri 2046" me Beny Efrat në Muzeun e Izraelit.

Shtë anëtar i Këshillit Publik të Ndërmarrjes së Vallëzimit Batsheva dhe Teatrit Hebre-Arabik.

Në vitin 2012 ai u dha Kryqi i Urdhrit të Kalorësve për një Shërbim të nderuar të Polonisë.

Në vitin 2013 ai u dha kalorës i Urdhrit të Arteve dhe Letrave të Francës.

Në vitin 2016 ai u dha njeriu shembullor i "Lions International".

Në 2017 ai mori një prestigj kolegj të Kolegjit Akademik Arab për Arsim në Izrael në Haifa.

» Dërgo Korrigjime »

» Poezitë »

Komente

Asnjë KomentKomente mbi këtë artist