Aristoteli
Aristoteli
Aristoteli
  • Vendlindja:
  • Stagira Greqi
{{ risposta }}
Mesatarja:  {{ nStars }} / Votuan:  {{ nVotes }}


Aristoteli është autor/publicist i huaj. Aristoteli (Stagira, 384 pes ose 383 pes - Chalcis, 322 pes) ishte një filozof, shkencëtar dhe logjik i lashtë grek. Aristoteli konsiderohet të jetë një nga mendjet më universale, inovative, pjellore dhe me ndikim të të gjitha kohërave, si për gjerësinë dhe thellësinë e fushave të tij të dijes, përfshirë atë shkencore. Me Platonin, mësuesin e tij dhe Sokratin ai konsiderohet gjithashtu një nga etërit e mendimit filozofik perëndimor, i cili veçanërisht nga Aristoteli trashëgoi probleme, terma, koncepte dhe metoda.

Aristoteli lindi në vitin 384 para Krishtit. në Stagira, Stavro i tanishëm, një koloni greke e vendosur në pjesën veri-lindore të gadishullit Chalkidiki të Thrakisë. Thuhet se babai i tij, Nikomaku, jetonte me Aminta III, mbreti i Maqedonisë, duke i dhënë hua atij shërbimet e një mjeku dhe shoku. Aristoteli, si djali i mjekut mbretëror, prandaj duhej të banonte në kryeqytetin e Mbretërisë së Maqedonisë, Pella. Ishte ndoshta për këtë aktivitet të ndihmës për punën e babait të tij që Aristoteli u iniciua në njohuritë e fizikës dhe biologjisë, duke e ndihmuar atë në diseksionet anatomike.

Sipas studiuesve, biografia e Aristotelit mund të ndahet në tre periudha: 1) njëzet vitet e kaluara në Akademi; 2) periudha e udhëtimeve në Asso, Mytilene dhe Maqedoni; 3) ai që ndjek themelin e Liceut. Periudha e parë filloi kur, pasi ishte mbetur jetim në moshë të re, ai duhej të lëvizte nga kujdestari Proxenus në Atarneo, një qytet në Azinë e Vogël në rajonin e Misia që ndodhet në veriperëndim të Turqisë së sotme, përballë ishullit të Lesbos. Proxenus, rreth vitit 367 pes, e dërgoi në Athinë për të studiuar në Akademinë e themeluar nga Platoni rreth njëzet vjet më parë, ku do të qëndrojë deri në vdekjen e zotërisë së tij. Aristoteli nuk ishte kurrë një qytetar i Athinës, por një metek.

Kur Aristoteli shtatëmbëdhjetë vjeçar hyn në Akademi, Platoni ka qenë në Sirakuzë për një vit, me ftesë të Dione, një i afërm i Dionysius I, dhe do të kthehet në Athinë vetëm në 364 pes; në këto vite, sipas qasjes didaktike të Akademisë, Aristotelit iu desh të fillonte me studimin e matematikës, për të kaluar në dialektikë tre vjet më vonë.

Shkolla drejtohet nga Eudoxus of Cnidus, një shkencëtar i cili duhej të ndikonte shumë te studenti i ri i cili, shumë vite më vonë, në Etikën Nikomakase shkruajti që teoritë e Eudoxus "gjejnë më shumë vlerësim për virtytin dhe zakonet e Eudoxus sesa për veten e tij.. Në fakt besohej se ai ishte jashtëzakonisht i butë; prandaj nuk u duk se ai i mbështeti këto teza për hir të kënaqësisë, por sepse gjërat janë vërtet të tilla ".

» Dërgo Korrigjime »

» Tekstet e Këngëve »Komente 0