Naxhije Muhadri Poezi
Naxhije Muhadri

Tema: Poezi Për Personalitete


I Gjallë Është Azemi

Thellë ne Malsi atje ne Tropojë
kishte linde një djal
me sy si shqiponjë.
Që rritë pranë malve
ne bjeshkë ujë kishte pij,
emrin e kishte Azem
flok e syj i kishte zij.


Pelqente natyren dhe kaltrësin,
zemra shumë i rrifte per demokracin.
Ishte i zgjuar ishte dhe i thjesht.
Ne Tirane studjonte
ne vitin nëntdhjet 90.

Me shokët fliste per
shumë probleme,
per varfrinë e madhe
diktaturen ekstreme.
Ne duhet te ngrihemi,
kështu nuk jetohet,kjo dhunë
e pa parë me nuk durohet.

Kur e zinte gjumi
shokë i kishte yjet,
S'bashku me shqiponjen
fluturonte mbi pyjet.
Atje nga larët shikonte Shqipërin,
si nuse me vello endronte lirin.

Erdhi liria nuse me kurorë,
studentet e nëndhjetes
kishte per dasmorë.
Nga kjo dasem e madhe
Shqipëria mori nurë,
Gëzonte e krenohej shqëpja
ne Flamur.

Me lirinë që erdhi
hallet nuk mbaruan,
sa u mbyllen te parat
tjera ma filluan.
Për bëmat e tyre
s'ndëshkuan ishpushtetaret,
ne sofren liris u ulen te parte.
Ne
Ishin njerzë te mësuar,
s'u mungonte provoja,
përtë djeshmen te flitej
s'ishte më nevoja.
Do ta lemë te kaluren,
para te vazhdojm,kjo është e mira
Shqipëris dhe arsya jonë..

Kundershtonte hapur
djali nga Malsia,pa e kujtuar
te djeshmën s'ecën mbarë Shqipëria.
Me fjalët e tij pajtohshin,
yjet hëna djelli valetll
te vdekurit dhe gjallët.

Kur fliste djali
dëgjonte Shqipëria valvitej,
Flamuri valle hidhte lira.
Jehonin malet dhe krojet ne bjeshkë,
Valbona ndalte valet,
edhe mbante vesh.

Te varfrve te mergurve,
u ngjallej shpresa te përsekuturve
u përtrihej kujtesa.
Pleqët buzëqeshnin gëzonin si fëmija
fliste Azemi fliste gjithë rinia.

Të keqën kerkuj nuk ja donte
karrike kulltuk per vehte s'kerkonte.
Përfaqsonte elektoratin
familjen e tij,jeta nuk i dhimbej
per demokraci.

Me fjalet e tij dikush
ishte ndeshur ligji i s'vertetes
dikë kishte prekurë.
Ishin betuar më mos ta dëgjonin,.
Kurban liris ate te ja dhuronin.

Vite kam kaluar jan bër 13 të
dëshira nuk shuhet per një një
te verteten pse vran fjalen,
pse e vranë drejtësin,
pse e vran Azemin,pse e vran lirin.
Pse se lën te eci përpara Shqipërinë..

Kjo vrasje e shekullit,
hyri në histori i gjallë
eshte Azemi bashkë me Shqipërin.


Azem Hajdari u vra në
shtator të vitit 2008.

- Poezi nga Naxhije Muhadri{{ risposta }}
Mesatarja:  {{ nStars }} / Votuan:  {{ nVotes }}

Komente 0